Gerçekleşemeyen Düşler Kenti

Çin'in en büyük süt üreticisi Cai Jiang'ın hayali olan Ordos, Herzog & de Meuron'un ve Çin'in ünlü aktivist sanatçısı Ai Weiwei'nin de dahil olduğu, Gobi Çölü'nde bir yoktan kent yaratma fikriydi. Raphael Olivier'in fotoğraf serisi ise büyük beklentilerle ortaya konulan projenin vardığı aşamayı gösteriyor.

Weiwei'nin geliştirdiği vaziyet planı üzerinden Herzog & de Meuron tarafından proje tasarlamak üzere seçilen mimarlar arasında Han Tümertekin ve Alejandro Aravena'nın da bulunduğu Ordos'ta Mad Architects tasarımı müzenin yapımı ise hala devam ediyor.

raphael olivier, mimarlık, ordos, çin, weiwei, mimari fotoğraf,
fotoğraflar: raphael olivier

İç Moğolistan bölgesi olarak da bilinen Ordos, Çin'in en büyük hayalet şehri olma özelliğini taşıyor. Kömür, petrol, nadir bulunan mineraller gibi doğal kaynaklara yakın konumunu bir fırsat olarak gören yerel yönetim; kültürel, ekonomik ve politik bir merkez olma öngörüsü ile büyük yatırımlar yapmaya, altyapı ve gayrimenkul projeleri ile bunu taçlandırmaya karar vermiş. Yüksek fiyatları ile alıcı bulmakta zorlanan yerleşimin tek sakinleri ise yerel yönetim çalışanları ve yerleri değiştirilen göçmenler. Raphael Olivier, hayalet şehrin fotoğraflarını anlatırken ise eleştirel bir tavır sergiliyor. Çin'in geleneksel hızlı ve ucuz inşa tekniklerinin herhangi bir kentsel planlama ve geleceğe dönük detaylı bir çalışma yapılmadan uygulanmasının bir hayal kırıklığıyla sonuçlanmasının kaçınılmaz olduğunu düşünen Olivier, yarı bitmiş konutları, terk edilmiş yapıları, çürüyen anıtları ve boş sokaklarıyla kenti, gerçeküstü bir peyzaj olarak tanımlıyor.

Ordos ile ilgili daha fazla bilgi için tıklayın.

Etiketler:

İlgili İçerikler: