Göl Nerede?

Meksika’da tasarlanan pavyon yerin hafızasına dokunan bir mekan yaratırken, strüktürü ve iç bahçesi ile Aztek İmparatorluğu’na kadar giderek gölde tarım yapmayı sağlayan antik bir yönemden esinleniyor.

Santa Veracruz meydanındaki süs havuzu etrafına kurulan pavyon, Mextropoli Uluslararası Mimarlık ve Şehir Festivali kapsamında gerçekleştirilmiş. Düzenlenecek atölyeler ve konuşmalar ile katılımcıların konular üzerindeki eleştirilerini ve düşüncelerini de paylaşabileceği bir konsept amaçlanmış. Bütün konsepti şekillendiren soru işe şu: Altımızda büyük bir göl olduğunu biliyor muydunuz?

fotoğraflar: enrique marquez abella

Şehrin hafızasına yerleşmiş ama geriye deneyimlenecek çok az parçası kalmış gölün geçmişini yansıtmayı amaçlayan bir mekan sunan pavyon, bir mikroskop misali şehrin altına gömülen su ufkunu gözlememizi sağlayacak bir unsura dönüşüyor.

TAP (Taller de Arquitectura Pública) tarafından önerilen müdahale, meydandaki süs havuzu etrafına bir yapı iskelesi gibi yerleşirken malzemeyi özümsüyor. Antik Aztek İmparatorluğu’nun başkenti Tenochtitlan’da geliştirilen ve gölde, kazıklar üzerinde oluşturulan platformlara toprak konularak yapılan tarım şeklinden esinlenen tasarım, malzemesi ve iç bahçesi ile fikirsel anlamda çok eski bir tarihe tutunuyor.

Almudena and Huerto Roma Verde ile birlikte tasarlanan bahçe meyve ağaçları, çeşitli otlar ve göl peyzajında açan çiçeklerle donatılmış. Ekim için gerekli ortamı sağlamak adına ise çuval kumaşından yapılmış saksılar kullanılmış. Saksıların dışındaki jüt kumaş, bitkilerin sulanması için tasarlanan sistemin ilk katmanı. Kumaşın emdiği su, önce 12 santimetre kalınlığındaki tezontle (bir tür volkanik taş) tabakasından, daha sonra ise tülbent içinden süzülerek toprağa ulaşıyor.

Tasarımda dikkat edilen en önemli noktalardan biri süs havuzuna müdahale etmeyen ve meydana zarar vermeyen bir strüktür ortaya çıkarmak olmuş. Aynı zamanda kaliteli, sürdürülebilir ve az bakım gerektiren malzemeler kullanmak adına sertifikalı orman alanlarında üretilen çam ağaçları ve pamuk kumaş tercih edilmiş. Birleşim detayları ise tamamen mekanik yollarla takılıp sökülebilecek şekilde tasarlanarak farklı mekanlara taşınma senaryoları sırasında verilecek olası zararların önlenmesi amaçlanmış.

Etiketler: