İletişime Açık

Dardenia Restoran, farklı insanların bir masa çevresinde çeşitli zaman dilimlerinde bir araya gelerek iletişim kurabilecekleri bir mekan olarak düşünülmüş.

Mekanı tasarlar ve markayı yaratırken danışmanlar ve işverenler tarafından bize tavsiye edilen ve mutlak doğru olarak kabul edilen gerçekleri sorguladık. Araştırma sonuçlarında yer almayan daha farklı ve iyi çözümler olabileceğine inanarak bilinen problemlere yeni yanıtlar aradık. Konseptin merkezine Dardenia’nın atıştırmalıkları ve yemeklerini yerleştirdik. Gerek markayı yaratırken gerek de mekanı tasarlarken sadece ürünün ön planda olduğu ve geri kalan her şeyin ürünü vurguladığı bir strateji izledik.

fotoğraflar: ali bekman
mutfaktan zemin kata bakış
mutfak - zemin kat ilişkisi
geçirgen cephe ve iç mekan ilişkisi
merdiven detayı
bodrum kattan bir kare
asma kat - zemin kat - mutfak ilişkisi
sarmal merdiven
asma kat
1. bodrum kat planı
1. kat planı
2. bodrum kat planı
zemin kat planı
kesit

Lokantanın genel konseptini oluştururken Dardanel firmasının geçmişten gelen profesyonelliği ve titizliğini ziyaretçilere yansıtmak maksadı ile mutfaklarının mümkün olduğunca geçirgen ve açık olarak tasarlanmasını kararlaştırdık. Kemerburgaz’da dört buçuk metre yüksekliğindeki bir bodrum kat ve üzerindeki iki kata yerleşen Dardenia’da işlevsel sebeplerden dolayı giriş ve üst katı ziyaretçilere ayırarak tasarım kriterlerini oluşturduk. Mutfağı, ihtiyaç duyduğu alan sebebi ile konseptin gerektirdiği şekilde ziyaretçilere ayrılan mekanlar ile birlikte giriş katta konumlandırmak mümkün olmayacağı için bodrum katta konumlandırma kararı aldık.

Konsepte sağdık kalınması ve mutfak ile ziyaretçiler arasında güçlü bir ilişki kurulması için, üç sıra halinde yerleştirilmiş uzun yemek masalarından ortadaki sırayı diğerlerinden koparan ve mevcut betonarme döşemede statik olarak beceri isteyen bir şekilde 12 metre uzunluğunda tasarlanan döşeme yırtığı ile meraklı ziyaretçilerin sushi ustasını izledikleri mutfak yaşantısını oluşturduk.

Asma katta ıslak hacimlere ulaşmak için kullanılan koridordaki döşeme yırtığı ve mutfağa açılan cam yüzeyler vasıtasıyla her iki kattaki ziyaretçi salonları ve mutfak ile düşeyde kurulan ilişkiyle bütün mekanların birbirleri ile iletişim ve etkileşim halinde olmasını sağladık.

Dardenia’da birbirlerini tanımayan insanlar son derece sade, içinde fazla olan hiçbir şeyi barındırmayan brüt beton etkisi veren Kalesinterflex zemin üzerinde bembeyaz, huzurlu bir mekanda birlikte oturabilecekleri düz, uzun masalarda bir araya geliyorlar. Bu hiçliğin içerisinde gözleri ve tenleri ile temas ettikleri tek şey mekanın sadeliği ile aynı karakterde meşe ağacından tasarlanmış masalar ve servis masası oluyor. Bunların dışında ihtiyaçtan dolayı mekana girmiş ve yine aynı sadelikte Dardenia için tasarlanmış dergilik, askılık, merdiven ve servis masası arkasında yer alan teşhir dolapları bulunuyor.

Oturma gruplarının üzerinde asılı olan ve içerideki sesin yutulmasına yardımcı olarak akustik bir hizmet sağlayan ahşap çubuklar yukarıda yokmuş hissi veren beyaz tavanın altında aydınlatma armatürleri ile birlikte geçirgen bir katman oluşturarak mekana boyut kazandırıyor.

Nerede ise sakral bir sistemde olan iç mekan, özenle yerleştirilmiş bir oturma düzeni ve tamamı geçirgen olan cephe dışarıdan ve içeriden izlendiğinde mekanın sadeliği sayesinde ziyaretçiler ve ürünler öne çıkıyor. Boyu altı metreyi geçen, tamamıyla profilsiz ve geçirgen olarak tasarlanan iki santimetre kalınlığındaki lamine cam cepheyi özel olarak tasarladık. Geliştirilen özel bir mekanizma ve büyük makaralar ile yaz aylarında cephe yukarıya kaldırılarak tamamen açılabiliyor. Kapalı konumdaykense geçirgen cephe yüzeyi sayesinde dış mekan ile kuvvetli bir ilişki kuruluyor.

Günün farklı zaman dilimlerinde değişen ziyaretçiler ve ışık, iç hacmin karakterini bazen çok kısa bir yemek molasında dahi bir kaç kere değiştiriyor ve mekanın sürekli yaşamasını ve aynı zamanda dış mekan ile de ilişkili değişken bir karaktere sahip olmasını sağlıyor. İletişim adına atılan bahsi geçen adımlar ile aynı zamanda mutfağın gün ışığı alması, çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve ziyaretçi salonu ile kurulan ilişki sebebi ile motivasyon ve verimliliğinin artmasını hedefledik.

Etiketler:

Ne düşünüyorsunuz?

0 yorum TARTIŞMAYA KATIL

İlgili İçerikler: