Kamusalı Katılımcı Süreçle Tasarlamak

Vietnam’ın Ha Tinh kentinin merkezindeki BES Pavyonu, sanat ve kültürü bir araya getiren kamusal bir mekan. Pavyon; bambu, toprak ve taş gibi yerel malzemeler ve geleneksel inşa teknikleriyle uygulanmış.

Bes Pavyonu, kullanıcılarına doğayla ve diğer bireylerle yakınlaşma ve birlikte öğrenme fırsatı veriyor. Yapım süreci, kişilerin mekanla olan etkileşimlerine ve katılımlarına odaklanmış. Ziyaretçilere iyi bir tasarımın yararlarını öğretmeyi amaçlayan proje, “yaparak öğrenmek” fikriyle yola çıkmış. Yapının tasarım ve uygulama sürecine katılan kişiler, kendi alanlarını tasarlamanın etkili bir yöntem olduğunu belirtiyor. Bu süreçte katılımcılar, mekandaki doğal havalandırma, ışık, bitkilendirme ve malzeme gibi konularda daha yeşil bir çevrede yaşamak üzerine davranışlarını değiştirecek tecrübeler edinmişler.

sürdürülebilirlik,tran tuan trung,tran ngoc phuong,kamusal alan,yeşil alan,ha tinh,katılımcı mimarlık,bes pavyonu, h&p architects,
fotoğraflar: tran tuan trung ve tran ngoc phuong
vaziyet planı
maket

Proje, doğusuyla batısında konut bulunan ve kuzeyi ile güneyinde caddeye komşu olan bir yapı adasında konumlanıyor. Beş tane barakanın bir merkez etrafında kümelenmesinden oluşan pavyonda barakaların bittiği yerdeyse mutfak ve dinlenme alanı bulunuyor. Yapıların merkezinde ve etrafında yine katılımcıların tasarladığı yeşil alanlar mevcut. Bu yeşil alanlar, kentsel dokuda nefes alma boşluğu yaratmış ve ziyaretçilerin alandaki deneyimlerini güçlendirmiş.

Geleneksel yapım tekniklerinin ve malzemelerin kullanıldığı Bes Pavyonu, minimal tasarım anlayışının mekan kullanımı üzerindeki etkisini yansıtıyor. Proje, bir kamusal alanın, esas kullanıcıları olan yöre halkı tarafından tasarlanması açısından da büyük önem taşıyor.

Etiketler:

Ne düşünüyorsunuz?

0 yorum TARTIŞMAYA KATIL

İlgili İçerikler: