Kent Salonu

Pek çok farklı etkinliğe mekan olması amacıyla tasarlanan çok amaçlı salon, cephesindeki ritmik hareketle görsel ilişkiyi, esnekliğiyle kullanım odaklı hafızayı sürdürmeyi ve korumayı amaçlıyor.

1950’lerden itibaren hızla gelişen Samsun, konumuna rağmen kıyıyla kamusal bağlamda ilişkisini henüz kuvvetlendirememiş bir kent. Kıyı boyunca devam eden sahil yolu, tramvay hattı ile şehrin kültürel ve sosyal etkinliklerine ev sahipliği yapan pek çok yapının oluşturduğu bant gibi paralel katmanları bulunan kentte, geçtiğimiz yıllarda açılan yarışmalar, kıyı kullanımı ve planlama kararlarına dair tartışma açmıştı.

600 metrekare alana sahip, içinde iki büyük salon ve iki toplantı salonu bulunan Çok Amaçlı Salon yapısı da, kent merkezinde, Atatürk Kültür Merkezi ile İlkadım Anıtı arasında, tramvay hattının yanında yer alıyor. Proje, yaklaşık 50 yıldır hizmette olup 2015’te yıkılan Büyük Samsun Oteli’nin balo salonunu yeniden ve daha işlevsel olarak kullanıma kazandırma amacıyla gerçekleştirilmiş. Nikah törenleri de dahil olmak üzere pek çok farklı etkinliğe ev sahipliği yapmış olan salon, kent sakinlerinin yaşantısında ve hafızasında yer bulmuş bir mekan olduğundan çok amaçlı salon da, balo salonunun kent belleğindeki yerini korumayı ve sürdürmeyi hedefliyor.

Samsun Çok Amaçlı Salon, Çırakoğlu Mimarlık, XXI Mimarlık Dergisi
Üst üste gelen salonlarda geçirgen cephe
Servis alanlarında sıklaşarak kapanan cephede ritim detayı
Giriş cephesi, strüktür ve yarattığı hacimler
Yapının kıyıyla arasında bulunan paralel katmanlardan biri, tramvay hattı ve cephe
Geçirgen cam cephe ve strüktür bağlantısı
Salonlara hizmet eden heykelsi merdiven ve fuaye
Üst katta salon girişi ve sağda avlulaşmış giriş alanını çevreleyen mekanlar

Kıyı ve kent merkezi arasındaki ilişki çok amaçlı salonun tasarımında önemli bir etken olmuş ve kendini görsel bir süreklilikle hissettiriyor. Üst üste yerleşen ana salonların denize paralel olan uzun kenarları, olabildiğince geçirgen tutularak kıyı ile kent arasındaki görsel bağlantıyı korumak amaçlanmış. Bu geçirgenlik aynı zamanda içerideki etkinliklerin dışarıdan, kentten de hissedilmesini sağlıyor. Yapıya giren kullanıcıları, heykelsi bir merdivenin de yer aldığı, salonlara hizmet eden iki katlı bir fuaye alanı karşılıyor.

Zemin Kat Planı
1. kat planı
Kesit
Kesit
Vaziyet Planı

Birbirinden farklı kullanımlara cevap vermesi planlanan salonların gerektirdiği geniş açıklık nedeniyle taşıyıcı sistem çelik konstrüksiyon olarak seçilmiş. Strüktür, mimari ifadenin de kurucusu rolünde. Yapıyı saran metal kafes, kullanım alanlarında seyrelip servis alanlarında sıklaşıyor ve cephede değişken bir ritim oluşturuyor.

Etiketler:

İlgili İçerikler: