Kentte Erken Çocukluk Eğitim Programı Tamamlandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Planlama Ajansı, Marmara Belediyeler Birliği ve Superpool iş birliğiyle yerel yönetimlere verilen "İlk Adım: Kentte Erken Çocukluk" eğitimi tamamlandı.

Fotoğraf: AA

13-14-15 Eylül tarihlerinde İPA Kampüs Florya'da yapılan eğitimlere Marmara Bölgesi ağırlıklı olmak üzere 41 belediyeden 86 yerel yönetim temsilcisi katıldı.

Eğitim programı ilk günü İBB Genel Sekreter Yardımcısı Arif Gürkan Alpay’ın konuşmasıyla başladı. Alpay konuşmasında Türkiye’de 8,5 milyondan fazla 0-6 yaş arası çocuğun bulunduğunu ve bu çocukların 1,5 milyonunun da İstanbul’da yaşadığını söyledi. Bernard van Leer Vakfı program direktörü Andrea Torres ise sunumunda "üç yaşında bir çocuğun gözünden yani 95 cm yükseklikten kente baksaydınız neyi değiştirirdiniz?" sorusunu sordu. Program işbirlikçilerinden olan Superpool’dan Selva Gürdoğan bakım verenlerin ve çocukların esenliğini artırmak anlamında kamusal alanda ve mekansal düzeyde neler yapılabilir konularını ele aldı.

İPA Sosyal Politikalar Direktörü Zelal Yalçın dünya kentlerinin geleceğine karar verirken kolektif çalışmalar yapmanın önemini vurguladı. Marmara Belediyeler Birliği Yerel Yönetim Akademisi Direktörü Görsev Argın kentlerde çocuklar için yapılan çalışmalarda başarılı uygulamalar kadar başarısız deneyimlerin de ele alınması gerektiğini söyledi. İPA İstanbul Genel Koordinatörü Esra Bulduk İstanbul Karar Destek Sistemi ile ilgili bilgiler verdi. Sultanbeyli Belediyesi’nden Figen Terzioğlu ise veriye dayalı yönetim modeli ile ilgili sunumunu gerçekleştirdi. İlk gün gerçekleşen atölyelerde ise katılımcılar birbirlerine kendi belediyelerin çocuklarla ilgili çalışmalarını anlattılar ve Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı’ndan Itır Akdoğan eşliğinde “veriyle politika nasıl geliştirilir” başlıklı bir çalışma gerçekleştirdiler.

Eğitimin ikinci günü WRI India’dan Sree Kumar Kumaraswamy’in ortalama bir yetişkinin dakikada 75 metre yürürken çocukların ise 15 metre yürüdüğünü ve ulaşım planları yapılırken bu durumun da gözönüne alınması gerektiğini belirttiği sunumuyla başladı. İBB Ulaşım Daire Başkanı Utku Cihan Anne Kart çalışmasının detaylarını katılımcılarla paylaştı. Sunumların ardından eğitimin en dikkat çeken atölyelerinden birisi olan puset teftişi yapıldı. İPA kampüsü çevresinde gerçekleştirilen puset teftişinde hem yolların puset sürmeye uygunluğu teftiş edildi hem de ses seviyesi ve hava kalitesi değerlendirildi.

Teftişin ardından peyzaj mimarı Helle Nebelong sunumunda kentte çoğu çocuğun belirli oyun alanları olmadığını ama çocuklar için her yerin oyun alanı olduğunu söyledi. Sonrasında okul sokağı tasarımı ve hayalgücü oyun parkı atölyeleri gerçekleştirildi ve oyun peyzajları tasarım çalışması yapıldı. Eğitimin üçüncü ve son günü ise Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden Feyza Çorapçı’nın konuşmasıyla başladı. Devamında yine Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden Hande Şart’ın eşliğinde çocukla matematik çalışma, çocukla kitap okuma gibi ev ziyareti temelli aile rehberliği canlandırmaları yapıldı. Eğitim üç günün çıktıları ve geleceğe dönük planlar ise günün sonunda “Kaydet Atölyesi”nde konuşuldu.

Etiketler: