Masif Çerçeveler

Opak dış cephesi, masif kütlesi ve mekanlar arası kurduğu hareketli ilişkilerle çeşitlilik yaratan yapı, hızla şehirleşen çevresi içinde bir boşluğu tanımlıyor.

Intertech firması için tasarladığımız yapı, Sabiha Gökçen Havalimanı yakınında bulunan İstanbul Teknopark yerleşkesi içerisinde yer alıyor.

Ar-Ge yapısı, yer ve gök arasında mekik dokuyan uçakların oluşturduğu hareket ve dinamizme paralel şekilde hızla şehirleşen yerleşkede, çevresine biraz da sırtını dönercesine konumlanmış olan arazi üzerinde yükseliyor.

Binanın kullanıcıları, bilgi teknolojileri alanında çalışan genç ve yenilikçi bir ekip. Zamanlarının büyük bölümünü bilgisayar ekranları başında geçirecek olan bu ekibe, hem ihtiyaç duyacağı konfor koşullarını oluşturmak hem de boşluğu ve çevredeki doğayı kucaklayabilme fırsatı yaratmak tasarımın temel hedeflerinden oldu.

fotoğraflar: yerçekim mimari fotoğraf
bodrum kat planı
zemin kat planı
1. kat planı
kesit

İşverenin rasyonel bir iç mekan ve dolaşım kullanım talebi de bütçesel anlamda önemli verilerden biriydi. Buna ek olarak sosyal yaşantının, yapının iç kurgusunu etkilemesini ve onu şekillendirmesini başından itibaren önemsiyorduk. Dışarıdan oldukça düzenli ve sakin algılanmasını istediğimiz yapının gerek zeminle kurduğu hareketli ilişkisi, gerek katlardaki sosyalleşme imkanı tanıyan alanların mekansal çeşitliliği sayesinde dış ve iç mekan arasında bir gerilim yaratmayı hedefledik.
Masif ve opak beyaz kütle, çevredeki boşluğa doğru iki kola ayrılarak kullanıcıları içeriye davet ediyor, bu iki kolu birbiriyle ilişkilendiren köprü ise boşlukta bir avlu tanımı yaratıyor. Köprü bir sosyal alan olarak öngörülürken, proje sürecinde işverenin talebi doğrultusunda spor merkezine dönüştürüldü.

Yapı altı katı yer üstünde olmak üzere on katlı. Yapının yer üstünde kalan alanları orta çekirdek etrafına konumlanan, çoğunlukla açık çalışma alanlarından oluşuyor. Orta çekirdek alanı çay-kahve istasyonları, fotokopi, tuvalet gibi servis işlevli hacimlerle açık ve kapalı toplantı mekanlarını, yangın merdivenlerini ve tesisat şaftlarını barındırıyor. Bunlara ek olarak her katta kullanıcıların hava alabileceği açık teraslar bulunuyor. Ana yemekhane ve farklı yeme-içme alanları bodrum katta yer alıyor; alt kot ile dış arazi kotunu yakalayan kademeli teraslar sayesinde hem doğal ışığın bu mekanlara ulaşmasına imkan tanınıyor hem de arazi sınırıyla yumuşak bir ilişki kuruluyor.

Yapının enerji anlamında performansını artırırken gökyüzü ile bir diyalog kurmasını da arzu ettik. Beyaz opak cam kaplamalar, günün farklı saatlerinde gökyüzünün yerdeki bağına dönüşerek tüm cephede adeta hareketli bir tablo görevi üstleniyor. Cephedeki panellerden bazıları otomasyona bağlı olarak günün belli saatlerinde içeriye temiz hava almak üzere aralanıyor. LEED Gold sertifikasına sahip Intertech binasının tüm tasarımı, yukarıda sayılanlara ek olarak bu sertifikanın ölçütlerini de karşılayacak şekilde geliştirildi.

Etiketler:

Ne düşünüyorsunuz?

0 yorum TARTIŞMAYA KATIL

İlgili İçerikler: