Alternatif Döngü
Plastik atıkların açık denize ulaşmasını engellemeyi amaçlayan proje kapsamında nehirden toplanarak geri dönüştürülen malzemelerle üretilen yüzer park, farkındalık yaratmanın yanı sıra şehrin ekosistemini de iyileştirmeyi amaçlıyor.
Rotterdam'da, sulardaki plastik atık kirliliğine dikkat çekmek isteyen The Recycled Island Foundation (Geri Dönüştürülmüş Ada Vakfı) tarafından gerçekleştirilen prototip proje ziyarete açıldı. Nehir ve limanlardan toplanan plastik atıkların kullanıldığı bu yüzer ada, geri dönüşüm hareketinin taşıdığı olasılıkların altını çizerek şehirdeki ekolojik döngüye katılıyor.
The Recycled Island Foundation, plastiklerin açık denize karışmasını engellemek için Nieuwe Mass Nehri'nden ve liman bölgesinden atıkları toplamayı amaç edinmiş genç bir organizasyon. Vakfın yöneticisi Ramon Knoester, üniversite öğrencileri ile çalışarak sürdürdüğü 1,5 yıllık test aşaması sonunda optimize edilmiş üç pasif çöp kapanı geliştirmiş. Araştırmalar sonucu derinliğin en uygun olduğu noktalara yerleştirilen çöp kapanları, nehrin mevcut akışını kullanarak plastikleri yakalayabiliyor ve akış yönü değişse dahi onları sıkıştırabiliyor.
Geri dönüştürülebilen plastiğin değerli bir malzeme olduğunu göstermeyi amaçlayan 140m2'lik yüzer yapı da tamamen Nieuwe Mass Nehri'nden toplanan plastik atıktan yapılmış bir dizi altıgen bloktan oluşuyor. Bu yeşil blokların olumlu çevresel etkisinin yanı sıra tasarlanan park salyangozlar, yassı kurtlar, böcekler ve balıklar dahil olmak üzere mikro ve makro fauna için yaşam alanı sunduğundan, nehir ve liman ekosistemine de fayda sağlıyor.
Rotterdam Belediyesi ve üniversitelerle işbirliği içinde olan vakıf, limandaki ekolojik hayatı canlandırmak için bir fırsat olarak gördüğü yüzer parkta kuşlar, balıklar ve mikroorganizmalara yiyecek, barınak ve üreme alanı sağlıyor. Alg ve yosunlardan ağaçlara uzanan yeni bitki örtüsü ise altıgen yapı bloklarında büyüyebiliyor.
Vakıf gelecekte, başlattıkları bu adımla birlikte plastik kirliliğini azaltabilmeyi, geri dönüştürülen plastik ve organik atıkların yeni atıklara sebep olmayan malzemelere dönüştüğü kullanımlar geliştirmeyi planlıyor.
Ne düşünüyorsunuz?
İlgili İçerikler:
-
Stüdyoda Sürdürülebilirliğin Dayanılmaz Ağırlığı
Stüdyodan Notlar'da bu ay Ayşen Ciravoğlu, sürdürülebilirliği tasarım stüdyolarında ters köşeden ele almaya çalışırken karşılaşılan zorlukları kaleme aldı.
-
Renkli Onarım
-
Paslı Gelecek
-
Radikal Miraslar
İstanbul Bilgi Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü, Londra Royal College of Art İç Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Graeme Brooker’u atölye yürütmesi ve de bir konuşma yapması için İstanbul’a davet etti. Radikal Miraslar temasıyla gerçekleştirilen atölye Eminönü’ndeki hanlardan birine odaklanırken Salt Galata’daki konuşma, iç mimarlığın geleceğine dair daha geniş bir perspektif sundu. Bilgi Üniversitesi İç Mimarlık Bölüm Başkanı Can Altay, Brooker ile iç mimarlığın bir mekansal disiplin olarak mekanla nasıl ilişkilendiğine ve yapılı çevrenin geleceğine dair bir söyleşi gerçekleştirdi.
-
Şehir Hepimizin 144. Bölüm: Distopya, Ekoloji ve Roman
-
Şehir Hepimizin 138. Bölüm: İnternetten Kamusal Veriye Ulaşma Rehberi
-
Peyzajı Saran Sınırlar
-
Bahara Uzanan Yol