Bambaşka Bir Dünyanın Narin Merdiveni
Türkiye’de mimarlık kültürünün neden olmadığı meselesi her tartışıldığında aklıma gelen ilk şey, iyi tasarlanmış mekanlarda büyümemiş olmamızdır. Çocukluğumdan ve gençliğimden aklımda kalan tek yer, AKM. Sadece ince işlenmiş salonları değil, içine girdiğinizde birden bire bambaşka bir dünyayı önünüze seren holü ve tabi ki çıkmaya çekindiğim o narin sarmal merdiven. Cemal’in bu fotoğrafı ta 10 yıl öncesinden, AKM’nin kapatılmasına henüz iki yıl var. O narin sarmal merdiven başrolde, arka planda masif ahşaptan vestiyer bankosu ve kolon dizisi. Bu fotoğrafa baktıkça sadece AKM’nin kapalı olmasına değil, bu kadar inşaat yapmamıza karşın böylesi nitelikli mekanlar yaratmayı becerememiş olmamıza da üzülüyorum.
Ne düşünüyorsunuz?
İlgili İçerikler:
-
Tuğlalar Üzerindeki İzler
Tuğlalarla kurulu çemberleri görünce siz de benim gibi bunun bir Louis Kahn binası olduğunu bir çırpıda anlamış olsanız gerek.
-
Mış Gibiler ile Gerçekler
Absürt ile gerçek arasında salınmak için harika bir egzersiz.
-
Kurulu Düzen
Olması gerektiği gibi olmayanların beklenmedik uyumuyla birlikte.
-
Döşemelerin Altında Uzanan Kökler
Mimar Dimitris Pikionis’in Atina’daki Philopappos Tepesi’ne çıkan yol için tasarladığı kaldırım döşemesine ve onun üzerine düşen ağaç gölgesine bakıyoruz.
-
Detay Dostluğu
Scarpa’nın yıllarca birlikte çalıştığı marangoz dostu için tasarladığı mezartaşından bir detay.
-
Bir Tanıdıklık Hissi
Hurma ağacının gölgesi bir kemere düşüyor, kesiti boyunca uzanıp yan duvara taşıyor.
-
AKM! Hazır Yıkılmışken Hiç Yap(tır)masak Mı?
Başlığı gördüğünde “Ne diyor bu kadın!” diyerek yerinden zıplayacak bir sürü dostum var AKM’nin yıkılmaması için son güne kadar mücadele eden.
-
Kültür Mirası, Siyaset ve Rövanşizm: AKM Yıkımının Düşündürdükleri
Kentsel mekanda hangi mekanların muhafaza edileceği, hangilerinin dönüşüme tabi tutulacağı öncelikle politik bir meseledir.