İklimi Geçiren

İklim değişikliği ve çevresel etkileri, tasarım ölçütleri arasında önemini artırarak yer buluyor. Endonezya'daki yurtta da Biyofilik ve Biyoiklimsel fikirler, mimarlık pratiğine dahil olarak iyileştirici mekanlar üretmeyi ilke ediniyor.

Endonezya’nın Surabaya kentinde yer alan yurt yapısının tasarımı, mimarlık camiasının güncel meseleleriyle yakından ilişkili. Geniş bir bağlamda ele alınmış, tropik iklim içinde tasarımın hem zorluğu hem de potansiyeli haline gelen biyoiklimsel mimari ve sadece doğa ile ilgili olmayan, insanı yaşayan bir nesne olarak gören, oranlı, insancıl ve iyileştirici biyofilik tasarımdan yola çıkıyor.

Tropik iklime karşılık verilen biyoiklimsel cevaplar, yapının çoğu bölümünde kullanılan perfore panel ve duvar malzemelerinde görülebiliyor. Bu özelleşmiş panellerle yapı, içinde ve dışında özgürce dolaşan ışık ve hava akışıyla, yaşayan bir varlık gibi nefes alıyor. Ayrıca yan ve arka cephelerde de ışık ve havanın en iyi şekilde mekana dahil olmasını sağlamak üzere, ilave açıklıklar bulunuyor. Bu açıklıklar oldukça küçük olmasına rağmen, doğal ışık ve hava dolaşımı için fazlasıyla kullanışlı.

Aynı anlayış yüzey bitişlerinin bakımında düşük maliyet gözetme konusunda da kendini gösteriyor. Duvarlarda kullanılan çimento boyası, alçı ve rulo çimento gibi, karmaşık onarım ve yeniden boyanma gerektirmeyen malzemeler sayesinde, bakım masrafları oldukça azalabiliyor.

En üst katta yer alan ortak alan
Etrafını dolaşımın sardığı, yapı içindeki boşluk
Standart odalar ve eşyaların malzeme seçimi
Zemin katta yer alan ortak alan
Bisiklet parkı, ardında geçirgen duvarla çevrilmiş merdiven ve arkasında ortak alan

Bunların dışında pek çok malzeme, içeriğinde geri dönüştürülebilir hammadde olanlardan seçildi, kapı ve mobilyalar için tercih edilen kullanılmış ahşap sandık gibi. Bu geri dönüşüm prensibiyle yapının maliyet ve kaynak tasarrufu yapacağı aşikar.

Yurt, sadece oda kiralarından kar etme peşinde değil, kiracıları için birbirleriyle iletişim kurabilecekleri müşterek alanlar da sunuyor. Bu ortak alanlardan biri birinci katta yer alırken diğeri en üst katta bulunuyor.

Çoğunluğu üniversite öğrencisi olan kiracılar, masa ve duvarlarda kullanılan tipografi baskılarla da memnun edilmeye çalışılıyor; onlara bu baskılarda, üniversite eğitimleri boyunca hedeflerine uygun hareket etmeleri hatırlatılıyor. Bu eklemeler, aynı zamanda, odaları daha sıcak ve göze hoş görünen mekanlara dönüştürüyor.

Biyofili bağlamına uygun, ucuz ve enerji verimliliği yüksek bir ulaşım aracı olan bisikletin kullanımını destekleyen yurtta, bisikletlere özel bir park alanı da yer alıyor.

Biyoiklim ve biyofiliden gelen fikirlere, düşük bütçe ve bakım masrafları prensiplerini ekleyen yapı, iklimsel farkındalığı olan, 21. yüzyılın ikinci yarısında mimarinin gündeminde yerini alan “beşeri” yaklaşımı benimseyen bir mimari ürün. Gittikçe kalabalıklaşan ve sıkışan dünyada, insan yaşamının varlığı ve hayatta kalma becerisinden, insaniyet tarafını terk etmeden feyzalıyor.

Etiketler:

Ne düşünüyorsunuz?

0 yorum TARTIŞMAYA KATIL