Kendi Enerjisini Üreten Lojman

Louise Braverman, Afrika’nın Burundi ülkesindeki Kigutu köyünde, sağlık çalışanları için kendi enerjisini üreten konaklama yeri tasarladı. 16 hektarlık Kigutu köyünde yer alan lojman, sağlıkçılar için 18 yataktan oluşan bir kompleks tasarımı.

Louise Braverman tarafından tasarlanan yapı, yerel üretim olan tuğlalar ve ahşap cephe kaplaması ile parlak renkli panellerin bir araya getirilmesinden oluşuyor.

louise braverman,Köy Hastanesi Lojmanları,sürdürülebilirlik,kigutu, ön ceohe
ön cepheden bir kare
gece görünüşü
fotoğraflar iwan baan
renkli ortak kullanım alanlarına bakış
havalandırma diyagramı
yapıya genel bakış

Binanın gereksinimlerinden biri, köyün elektriği olmadığı için kendi enerjisini kendi üretebilmesi olmuş. Yapının kendi enerjisini üretebilmesi için bahçesine güneş panelleri yerleştirilmiş. Dikkat edilen bir diğer konu ise enerji tasarrufu sağlamak için doğal yalıtım kazanmak olmuş. Tasarımcı, bu sorunu yapıyı dağın eteğine yerleştirerek yalıtımı toprağın yapması ile çözmüş. Dağın yamacından başlayarak binanın arka kısmına doğru yerleştirilen güneş panelleri binaya aynı zamanda sıcak su sağlıyor.

Braverman, binanın bölgedeki sürdürülebilir mimarlık gelişimi için bir model oluşturmasını umuyor. Tasarımcı sözlerine “sürdürülebilirlik Kigutu’ya verilmiş bir lüks değil, bir gereklilik” diyerek devam ediyor.

Fotoğraflar: © Iwan Baan

Yapının tasarımındaki bir başka sürdürülebilir girişim, binanın önünü güneş ışığından korumak için tasarlanmış kıvrımlı çatı. Çatı, aynı zamanda üzerinde bulunan içi çakılla doldurulmuş drenaj kanalları sayesinde yağmur suyunu toplayarak toprağı sulamak için kullanıyor. Eğimli araziye oturacak şekilde tasarlanmış yapı, odaların ikişerli şekilde teraslanması ile en alt kottan en üst kota çıkıyor. Odalarda doğal havalandırmanın sağlanması için üç duvara da pencere yerleştirilmiş.

Dubleks dairelerin katları arasında iletişimi sağlayan merdiven boşlukları, canlı renkler ile boyanarak açık renkteki tuğla yüzeylere zıtlık oluşturuyor. Her bir oda, dağın manzarasına bakacak şekilde konumlandırılmış. “Verandada yer alan boşluklar kişiler arasında sosyalleşmeyi sağlarken bir yandan da odalar içinde doğal havalandırma sağlıyor. Bu boşluklar aynı zamanda manzarayı da çerçeveleyerek bir tablo sunuyor” diyor Braverman. Dış formuyla köşe yapan yapı, kullanıcılar için komün yaşam alanı ve mutfak sunuyor.

Etiketler:

Ne düşünüyorsunuz?

0 yorum TARTIŞMAYA KATIL

İlgili İçerikler: