Modernizmi Düşeyde Arayan

Yung Ho Chang tarafından 1991 yılında bir yarışmayla tasarlanan ve ödül alan cam ev, 22 yıl sonra bugün, mimar Lu Bai önderliğinde yeniden ele alınarak bienal kapsamında geçici pavyon olarak inşa edildi.

1991 yılında Japan Architect dergisinin açtığı bir yarışmada Yung Ho Chang tarafından tasarlanan Cam Ev, West Bund Mimarlık ve Çağdaş Sanat Bienali kapsamında mimar Lu Bai tarafından geçici pavyon olarak hayata geçirildi. Şanghay’da inşa edilen yapı, bienal kapsamında sahilde sergilendi. Modernist dönemde çokça tasarlanan cam evleri andıran yapı, tipik olarak düşeyde yükselen camdan bir ev projesi. Yoğun nüfuslu metropollerde tasarlanan konut prototipleri üzerine yeniden düşünmeyi öneren Cam Ev, alışılmışın dışında çağdaş bir öneri sunuyor. Yapı içindeki dikey ve yatay geçirgen yüzeyler, peyzaja doğru açılarak yapı ve çevresi arasındaki etkileşimin gücünü artırmış. Kentsel konut tipleri için bir örnek teşkil eden proje, katları birbirine bağlayan, kullanıcılar ve mekan arasındaki iletişimi sağlayan yeni bir nesne haline gelmiş.

konut,pavyon,atelier fcjz,yung ho chang,west bund bienali,şanghay,prototip,
fotoğraflar: atelier fcjz
yapı ve sahil ilişkisi
yapıya yakından bakış
yapının güney cephesi
banyo
tuvalet
mutfak ve yatak odası
mutfak
yatak odası
meditasyon alanı
zemin kat planı
birinci kat planı
kesit
kuzey görünüşü
yung ho chang'ın çizimleri

Atelier FCJZ tarafından uygulaması yapılan Cam Ev, her biri 40 m2 olan dört kattan oluşuyor. Zemin katta giriş holünün bulunduğu yapının katlar arasındaki iletişimi, dairesel merdiven sistemiyle sağlanmış. Birinci katta tuvalet ve banyo yer alırken ikinci katta yatak odası ve mutfak bulunuyor. Üst katlara çıkıldıkça bireysel kullanım alanlarına dönüşen yapının üçüncü katı, gökyüzüne ulaşan tavan açıklığı sayesinde meditasyon için ideal bir mekan yaratmış.

Cam Ev, modernist açıdan düşey geçirgenliği araştırmış. Brüt beton duvarlar arasında konumlanan yapıda, döşemeyi oluşturan cam yüzeyler sayesinde en alt kattan bakıldığında en üst kat dahi görünüyor. Yedi santimetrelik temperli camdan oluşan yüzeyler, ışık kırılmaları ve çarpmaları nedeniyle özellikle hava karardığında mistik bir atmosfere bürünüyor. Yapıda yer alan tüm mobilyalar, iç mekanların karakterine göre özel olarak tasarlanmış.

Etiketler: