Cepheyi Tutmak
Kent içinde gelişmekte olan bir aksın üzerinde bulunan yapı, aksın niteliğine hem formunun çizgiselliği hem de ofis ve ticaret işlevleri kullanımına odaklanan kurgusuyla cevap üretiyor.
Sakarya’nın Sakarbaba mevkisinde gelişmekte olan aks üzerinde yer alan bir kavşak köşesinde bulunan proje alanı, ekibin dört sene önce çalıştığı ve inşa edilen bir ofis/ticaret yapısının karşı köşesinde yer alıyor. Yeni yapının tasarımı gündeme geldiğinde, var olan diğer yapı ile bir diyalog kurması düşünüldü.
Alt katları perakende ticaret, üst iki katı ise ofis ve alt ticaretlerin bir uzantısı olma ihtimali taşıyan bu alçak katlı yapı, cephe verdiği Sakarbaba Caddesi’nin bugün kendini hissettiren ve zaman içinde daha da artacak önemine, çizgisel aks niteliğine de cevap vermeliydi. Bu, tasarım kararlarını ve cephe/blok düzenini de oluşturan nüvelerden biri oldu. Uzun cephesiyle caddeye dayanan yapı, bir arka alan oluşturuyor ve bir cephe yırtığıyla bu arka alana ulaşılıyor.
Güney tarafında peyzaj ile kurgulanan bu avlu, gerek ofisler için bir dış mekan kullanım alanı gerekse de zemin kat yeme-içme işlevli ticaretlerin ikincil alanı olarak hizmet edebiliyor. Yapının kavşağa bakan batı tarafında, darlaşan parsel açısına cevap niteliğinde bir köşe yapı gibi tasarlanmış katlı birim yer alıyor ve cephe/kütle diliyle de iki yüzey arasında geçiş sağlayarak ayrışıyor.
Yapı betonarme/çelik strüktür olarak kompozit bir yapı olarak tasarlandı. Teras katları geri çekilerek önlerinde kullanım terasları oluşturuldu. Ofisler ve ticaretler ihtiyaca ya da talebe bağlı olarak birleşerek alan kullanımını artırma kabiliyetine sahip.