Yıkmadan Yapmak
Uzun ömrü boyunca pek çok işlev değiştirmiş ve bu işlevlerden izler taşıyan bir yapıyı dönüştürme projesi yeni kimliğine kavuşurken iyi bir hissi devam ettirmenin peşine düşüyor.
Endüstri yapısından otele, otelden ofise dönüşen yapının vergi kayıtları 1875 yılına kadar gidiyor. En azıdan 143 yıllık bir geçmişten söz ediyoruz; uzun ömürlü şeylerin kıt olduğu bir coğrafyada sıradışı bir durum. Birbirine benzemeyen aşamalarla renkli bir geçmişe sahip olan bina, alkol ve ispirto fabrikası olarak yapılmış ama alkol üretimi sadece Tekel’e tanınan bir ayrıcalık olunca briket kömür üretilmiş. Daha sonra plaj ve yazlık sinema olarak kullanılan yapı, 2005’te Sumahan on the Water adıyla turizme katılmış.
İşimiz bu yapının yarısını Actera Group için bir ofis yapısına dönüştürmekti. Tarihinin ve coğrafyasının sıradışılığı yeni kullanım programında da vardı. Çok sayıda irili ufaklı toplantı odası, hepsi denize nazır “partner” odaları ve rıhtım kotundaki açık ofisleriyle kendine has bir mekan ihtiyacı olan Actera’nın programını bu yapıya yerleştirirken, otel olarak kullanılan hacimden neredeyse hiç iz kalmadı. Bu en çok zorlandığımız konu oldu. Çünkü otel olarak tanımlanıp yapılmış olan her şey çok nitelikliydi. Eski ya da iyi olmayan bir şeyi değiştirmek kolay; fakat zor olanla karşı karşıyaydık. Yeni ve çok iyi bir şeyi değiştirmemiz isteniyordu. Tek tesellimiz, değişiklikten önceki halinin etkileyici ve iyi hislerini şimdi de taşıyor olması. Bütün katlarda çözümler yol tarafında kalan servis veren ve deniz tarafında kalan servis alan mekanların ayrımı ve gerektiği gibi ilişkilendirilmesi üzerine kurulu.
Dış görünüşünde hiçbir şey değiştirmediğimiz ama yeni işlevi için gerekli müdahaleleri yapabildiğimiz düşünülürse, yapıların ilk yapıldıklarından çok farklı kullanımlar için de değerlendirilebildiklerini, yapı ömrünün çok uzun olduğunu ve buna bağlı olarak yıkmak yerine dönüştürerek kullanmanın önemi üzerine iyi bir deneme olduğunu söyleyebiliriz.