Bir Kulenin Hatıraları
Değişen zaman-mekan algısı, gelecek senaryolarında işaret edilen yaşamsal imgeyi dönüştürmüş, imkanların bir aradalıklarına açık, özdeşsizlik, süreksizlik ve belirsizlikleri içerici çoklu imgeler, eşzamanlı olasılıklar olarak geleceği temsil etmeye başlamış durumda. “Bir Kulenin Hatıraları”, bu imgesel dönüşümün izlerini, bir mega yapı tipolojisi olan kule imgesi içinde araştırmayı hedefleyen, ortamlar arası bir video-kolaj yerleştirme.Her biri birer farklı gelecek imkanı olarak önerilen döngüsel giflerin, kulenin mimari kesit ilişkilerine montajlanması, bugünün geleceğinin ürettiği mekansal ve sinematik kule tipolojisini aramanın yollarından sadece biri. Bu arayışın içinde kendisini daha en baştan afektif ve etken bir aktör olarak ortaya koyan kule, kendi varoluşsal sıkıntılarını ve tekerrür eden rüyalarını dile getiriyor; doğa, insan, teknoloji ve sanal ortamla kurduğu ilişkilerden bahsediyor; yapılı çevrenin gecekondulaşma ve benzeri öne çıkan problemlerini sorguluyor ve insanların, hayvanların, bitkilerin, taşların, ve binaların önceden tayin edilmiş hiyerarşiler olmaksızın paylaştıkları heterarşik bir dünyayı işaret ediyor. Sözeyse, “Ben bir kuleyim, gökdelenim,” diye başlıyor.
Ne düşünüyorsunuz?
İlgili İçerikler:
-
Yeni bir Bienalin Eşiğinde: “Aura ve Sergilenebilirlik”*
Bienaller mevsimine girdiğimiz bu aylarda, sanat deneyimine ve bununla ilgili olarak bienallerin tarihine farklı bir açıdan bakmak mümkün mü? Damla Göre, bu soruyu, Walter Benjamin ve sanat eserinin giderek değişen alımlanışı aracılığıyla ele aldı.
-
Acaba Size “Antroposen” Yerine “Antreposen” Diyebilir Miyim?
Eğer mimari kararların da ekosisteminden söz ediyorsak, aradaki farkı ortaya koyan bir mimari eylemsellik, süreci bütünüyle bambaşka bir modele sıçratacak bir kurgulama potansiyeline sahip.
-
Bir Halk Sağlığı Sorunu Olarak Bienaller
16. İstanbul Bienali’nin, doğrudan veya dolaylı yoldan ilişkili olduğu halk sağlığı problemlerini bertaraf etmesi için, asbestli mekanları terk-i diyar eylemesi tek başına yeterli olmayabilir.
-
Vardiya: Esnasında ve Sonrasında
16. Venedik Bienali Uluslararası Mimarlık Sergisi’nde mimarlık öğrencilerini vardiyalar halinde sürece dahil eden Türkiye Pavyonu’nu ve düzenlenen 13 farklı atölyede elde edilen birikimi, projenin küratörleri ile konuştuk.
-
Chicago Mimarlık Bienali 2019
-
4.İstanbul Tasarım Bienali 22 Eylül'de Ziyarete Açılıyor
-
Odaklar Dizisi
-
İstanbul Bienali'nden Sanatçı ve Araştırmacılara Çağrı