e-FIADE Erasmus+ Projesi’nden Makale Çağrısı
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi tarafından yürütülmekte olan e-FIADE (Exploring the Field of Interaction in Architectural Design Education) Erasmus+ projesi, mimarlık eğitimine, bitirme projesi stüdyolarına/atölyelerine ve staj programlarına farklı pencerelerden bakıp yeni fikirler üretmek üzere makale çağrısında bulunuyor. Açık çağrı için son katılım tarihi 1 Nisan 2018. Detaylı bilgiye bu adresten ulaşabilirsiniz.
e-FIADE'nin temel amacı, mimarlık eğitimi ve eğitim sonrası yaşam arasındaki etkileşim/eşik/geçiş/kesişme alanları olarak bitirme/diploma stüdyoları ile staj programlarını incelemeye, alanlar içinde olası yeni patikalar keşfetmeye ve yenilikçi uygulamalar için fırsatlar araştırmaya dayanıyor. Bu amaca ulaşmak için, e-FIADE, Erasmus programının ve mimarlık eğitimi veren kurumların mimari tasarım final stüdyosu ve staj programlarını haritalandırıyor.
e-FIADE, kurumların Mimari Tasarım Final Stüdyoları ve Staj programlarını şu başlıklar çerçevesinde inceliyor: vizyon ve misyon, hedefler, ön koşullar, kurgu, yöntemler, sonuçlar, problemler, güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar, tehditler, mezuniyet, mesleki ehliyet.
Araştırmanın ilk sonuçlarının, farklı ülkelerdeki her bir kurumun kendisine özgü durumlarını/istisnalarını ortaya koyarak mimarlık eğitimi ve sonrası arasındaki sayısız eşik ve kesişmelerin bir topoğrafyasını ortaya çıkarmaya yardımcı olması hedefleniyor.
e-FIADE, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi tarafından yürütülmekte olan bir ERASMUS+ KA2 Stratejik Ortaklık projesi. Ortaklar arasında Universidade Lusofona de Humanindades e Tecnologias- Department of Architecture, Eindhoven University of Technology - Department of the Built Environment, University of Zagreb - Faculty of Architecture, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi - Mimarlık Bölümü ve European Association for Architectural Education da bulunuyor.
İletişim
Ne düşünüyorsunuz?
İlgili İçerikler:
-
Mimari Kritik Üzerine Notlar
Nurbin Paker moderatörlüğündeki Stüdyodan Notlar'ın bu ayki ve son yazısında Deniz Aslan, stüdyoda mimari kritiğin önemini, mimarinin ve mimarın oluşumundaki rolünü masaya yatırıyor.
-
Bir Düşey Atölyeden Notlar
Stüdyodan Notlar'da bu ay Özgür Bingöl, düşey atölye deneyimlerinden yola çıkarak tasarım sürecinin aşamalarını masaya yatırıyor.
-
Eskiz ve Birimi Çizgiye Dair Kavramsallaştırma Denemesi Notları
Stüdyodan Notlar'ın bu ayki konuğu Burak Altınışık, niteliksel ve niceliksel özellikleri üzerinden eskizin nasıl bir düşünme aracı olabileceğini araştırıyor.
-
Stüdyo Eğitiminde Reddimiras Mümkün mü?
Stüdyodan Notlar'da bu ay Haluk Zelef modern mimarlık mirasının ve yerel uygulamalarını yerinde görüp deneyimlemenin tasarım stüdyosuna katabileceklerini kaleme aldı.
-
Bir Mimari Tasarım Stüdyosu Ekolü: İTÜ
Stüdyodan Notlar'da bu ay Ayşe Şentürer İTÜ mimari tasarım stüdyosu ekolünü tasarım ekseni, stüdyo çeşitliliği ve seçim özgürlüğü üzerinden değerlendiriyor.
-
Mimarlık Eğitimi Müfredatlarının Akreditasyonlar Işığında Yönetilmesi
Stüdyodan Notlar'da bu ay Sedef Doğaner ve Şebnem Önal Hoşkara ABD Ulusal Mimarlık Akreditasyon Kurulu NAAB'nin yakın zamanda geçirdiği değişime ve mesleğin dönüşümüne paralel olarak mimarlık eğitiminin nasıl evrilebileceğini kaleme aldılar.
-
Mimarlık Eğitimini Mimarlık Eğitimi Yapan Bağzı Şeyler*
Stüdyodan Notlar'ın yeni yazısında Sevgi Türkkan, uzaktan eğitimle birlikte yeniden üretilen mimarlık eğitimi yaklaşımlarını ortaya seriyor.
-
Bir Mimarın Lobotomisi
Sabri Gökmen köşesi Müşkülpesent'teki ilk yazısında mimarlık eğitimi ve pratiği için lobotominin olası potansiyellerini anlatıyor.