XXI’in Mart dosyasında katılımcı mimarlık var. Kentsel mekanda katılımcı mimarlığın nasıl uygulanabileceğini, süreçte ne gibi engebeler ya da tuzaklarla karşılaşılabileceğini Bengi Akbulut, Ferhat Hacıalibeyoğlu, Merve Akdağ Öner, Sait Ali Köknar, Senem Doyduk ve Sinan Omacan ile konuştuk. Doğan Tekeli tefrikamızın bu ayki bölümünde tekeli, ofisin yapılanması ve mesleki pratiklerinin önemli bir parçası olan sanayi yapıları tasarımı deneyimlerini paylaştı. Bu sayıda ayrıca Aslı Çiçek’in Maniera söyleşisini, Jose Luis Uribe Ortiz kaleminden Şili peyzajlarında öğrenci projelerini ve Ex Libris kitap eleştirisi bölümünde Zemzem Taşgüzen’in Türkiye Kentleşmesinin Toplumsal Arkeolojisi kitabıyla ilgili yazısını okuyabilirsiniz. H&P Architects tasarımı toplum merkezi, anonim.istanbul tasarımı No8, Bakırküre Architects’in Şişecam Genel Merkezi iç mekan tasarımı, PAB Mimarlık’ın Habita projesi ve Soto’nun modüler raf sistemi SO.05 de bu sayıda.
Yıkım çağında yaşıyoruz. Belki Bruno Latour’un dediği gibi gerçekte “biz hiç modern olmadık”, böyle bir toplum düzeni gerçekte hiçbir zaman olmadı.
Ortak bir Latince ad ile binanın gerçekleşmesi sürecinde yer alan tarafları adlandırmak hiç şüphesiz kafa karıştırıcı oluyor.
Katılımcı mimarlık pratiğini Bengi Akbulut, Ferhat Hacıalibeyoğlu, Merve Akdağ Öner, Sait Ali Köknar, Senem Doyduk ve Sinan Omacan ile konuştuk.
David Brewster 1817 yılında kaleydoskopu icat ederken, bir oyuncak değil de ütopik bir verimlilik makinesi hayal eder.
Zincirleme Reaksiyonlar’ın geçen ayki tefrikası, İstanbul’da kentleşmenin doğal alanlara temas ettiği noktalarda yer alan “çitleme” pratiklerinin bu alanları metalaştırdığından bahsediyordu.
Aslı Çiçek, Maniera’nın kurucuları Amaryllis Jacobs ve Kwinten Lavigne ile galerinin yolculuğunu, koleksiyonlarını ve süreç yönetimini konuştu.
Tefrikamızın bu bölümünde Doğan Tekeli 45 yılı aşan büronun yönetim ve çalışma biçiminden bahsetti.
Serpentine Gallery, 8 Aralık - 12 Şubat tarihleri arasında Zaha Hadid’in çizim ve resimlerine ev sahipliği yaptı.
Zemzem Taşgüzen, Erbatur Çavuşoğlu’nun Türkiye Kentleşmesinin Toplumsal Arkeolojisi kitabından yola çıkarak kentleşme pratiklerini kaleme aldı.
Çok iyi bildiğimiz dedektiflik filmlerinin birinden bir sahne.
Talca Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencilerinin yaz atölyesi ve bitirme projeleri kapsamında ürettikleri işler, Şili'nin peyzajında yeni bir mimarlık tanımlıyor. Jose Luis Uribe Ortiz bu işleri yazdı.